Monikin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Káčer Donald

Poznáte kreslenú postavičku? Káčera Donalda? Ak áno, tak si o jeho histórii možete prečítať tu .... ;o).
    
 
 

Káčer Donald

 

Komická postavička s modrými očami a žltými nohami oblečená v námorníckej košeli so štyrmi gombíkmi sa prvýkrát objavila v kinách v kreslenom filme „Chytrá malá slepka“ 9. júna 1934. Vzápätí z nej kresliar Carl Barks, ktorý začal pracovať pre spoločnosť Disney, urobil kultového hrdinu niekoľkých generácií, ktorého príbehy obišli už takmer celý svet.

Carl Barks kreslil  Donalda pre Disneyho  v rokoch 1935 až 1942.

Káčer Donald, ktorý je tak trochu s nervami dosť labilný musí neustále bojovať so sokom Gustavom, jeho strýko má veľa peňazí, ale je natoľko chamtiví, že sa s nimi nechce s nikým o ne podělit.

Ja osobne mám toho Káčera rada, lebo robieva rovnaké chyby ako my věštci :o), a myslím si že to myslí aj dobre len to trochu niekedy pobabre :o). Zrejme aj preto si ho ľudia tak obľúbili.

Prvý film Donald získal až v roku 1937, stal sa však natoľko obľúbeným, že si ho požičalo ministerstvo financií na mobilizačnú kampaň za poriadne platenie daní.

V roku 1940 Donaldova popularita dokonca prevýšila Mickey Mousa, na ktorého príbehy bolo v tom čase zvedavých menej návštevníkov amerických kín. Bolo to čiastočne spôsobené aj tým, že Mickey bol určený predovšetkým mladým divákov, kým Donaldove trampoty dokázali osloviť aj dospelejšie publikum.

Barksov rozchod s Disneym spôsobila druhá svetová vojna, kedy sa štúdio dalo do služieb protivojnovej propagandy.

V jednom z krátkych filmov nazvanom „Der Fuehrer Face“ hrá Donald pracovníka v zbrojovke, ktorý zápasí s dlhým pracovným časom, malými prídelmi jedla, ktorý musí pravidelne vzhliadať ku obrazu Hitlera a pozdraviť ho. Potom sa prebudí a uvedomí si, že to bola len nočná mora. Na záver pozerá na Sochu slobody s americkou zástavou.

Barkson nebol nadšený keď mal naďalej kresliť takéto nápady… Rozhodol sa postaviť na vlastné nohy a Donalda do politiky plietol už len v komiksových zošitoch, kde ho nechával bojovať s rôznymi diktátormi či tyranmi.

Posledné roky pred odchodom na dôchodok už Barks nekreslil, ale stále písal nové príhody z Káčerova a vo svojom dome pomaľoval všetky steny svojimi najslávnejšími "káčerovskými" hrdinami :o).

Pán Barkson sa dožil takmer sto rokov.

Pre Slovákov sa postavička Donalda spája predovšetkým so sériou animovaných rozprávok, ktoré prišli na naše obrazovky krátko po novembri 1989, mimochodem premiéru som sa ani ja nevidela… nebola som totiž ešte na svete ;-).

 
 
    

Hudba & film | stály odkaz

Komentáre

  1. dík
    zaujímavé
    publikované: 17.08.2006 08:00:34 | autor: Terreza (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014